slanina
Slanina je velmi tučná uzenina, která se vyrábí z vepřového boku. Z výživových hodnot zde najdeme převážně tuky. Bílkovin je tu jen malé množství a sacharidy se zde téměř nevyskytují. Kromě základních živin obsahuje uzenina ve větší míře sůl a látky, které se do výrobku dostanou při uzení. Klasické uzení je někdy nahrazováno máčením v roztoku (aby maso neztrácelo na hmotnosti).
Slanina má velmi vysoký obsah kalorií, protože je tvořena zejména tukem. Tento tuk se navíc skládá z nasycených mastných kyselin, které našemu zdraví neprospívají. Při pravidelné konzumaci těchto tuků hrozí větší pravděpodobnost srdečně cévních onemocnění a častěji se vyskytuje obezita.
Slanina umí skvěle dochutit různé pokrmy a stačí ji použít malé množství. Hodí se do guláše (segedínský, hovězí, vepřový, ...), karbanátků, sekané a k různému špikování masa. Neodmyslitelně se také pojí s haluškami, houbami nebo míchanými vajíčky. Abyste omezili nežádoucí vliv výrobku na vaše zdraví, a zároveň měli provoněný pokrm, můžete při vaření malým množstvím libovější anglické slaniny naplnit či prošpikovat maso nebo kousek přidat k zelenině, a na talíři ji již nekonzumovat. Další možností je použít sladkou uzenou papriku, která krásně voní i skvěle chutná, a nepřidá skoro žádné kalorie navíc.