slanina anglická
Anglická slanina se vyrábí z vepřového boku a je tvořena zejména tukem. Najdeme zde i menší množství bílkovin a zanedbatelně sacharidů. Kromě základních živin obsahuje uzenina ve větší míře sůl a látky, které se do výrobku dostanou při uzení. Klasické uzení je někdy nahrazováno máčením v roztoku (aby maso neztrácelo na hmotnosti).
Anglická slanina má vysokou energetickou hodnotu a obsahuje hlavně tuk tvořený nasycenými mastnými kyselinami, které jsou nevhodné pro naše zdraví. Při pravidelné konzumaci těchto tuků hrozí větší pravděpodobnost srdečně cévních onemocnění a častěji se vyskytuje obezita.
Anglickou slaninou se bezpochyby skvěle dochucují různé pokrmy, například guláš (segedínský), karbanátky, sekaná, pečené maso, zelňačka, halušky, rizoto, pohanka i těstoviny. Abyste omezili nežádoucí vliv výrobku na vaše zdraví, a zároveň měli provoněný pokrm, můžete při vaření malým množstvím libovější anglické slaniny naplnit či prošpikovat maso nebo kousek přidat k zelenině, a na talíři ji již nekonzumovat. Další možností je použít sladkou uzenou papriku, která krásně voní i skvěle chutná, a nepřidá skoro žádné kalorie navíc.