špaldová bageta herzberger
základní surovinou pro výrobu špaldové bagety je špaldová mouka, která se zpravidla kombinuje s klasickou pšeničnou moukou. Dále se přidává voda (mléko), droždí, trocha cukru, sůl a někdy také tuk (olivový olej aj.). Pšenice špalda obsahuje mnoho složek důležitých pro zdravý lidský organizmus. Tedy bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny (zejména vitamíny skupiny B), minerální látky (draslík, síra, hořčík) či vlákninu.
z hlediska zdravotního, se špaldě připisují pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému a je také ceněna pro svou lehkou stravitelnost nebo možné využití při léčbě některých alergií. Konzumace špaldy a výrobků z ní vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v některých případech alergii vůbec nevyvolává.
špaldové pečivo si upečte doma nebo jej kupujte ve specializované prodejně se zdravou výživou. Zboží z velkých řetězců je velmi často pochybné kvality.