špaldový chléb Kuchenmeister
základní surovinou pro výrobu špaldového chleba je druh pšenice – špalda. Další přísady se recept od receptu velmi liší (jiná mouka, droždí/kvásek, semínka, sůl, aj.). Pšenice špalda obsahuje mnoho složek důležitých pro zdravý lidský organizmus. Tedy bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny (zejména vitamíny skupiny B), minerální látky (draslík, síra, hořčík) či vlákninu.
z hlediska zdravotního se špaldě připisují pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému a je také ceněna pro svou lehkou stravitelnost nebo možné využití při léčbě některých alergií. Konzumace špaldy a výrobků z ní vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v některých případech alergii vůbec nevyvolává.
špaldový chléb má výraznou chlebovou vůni, velký objem, popraskanou kůrku, výborně chutná a dlouho vydrží vláčný a čerstvý.