španělský ptáček, omáčka, maso, náplň domácí
Španělský ptáček, omáčka, maso, náplň domácí se připravuje z libového hovězího masa, které se potře plnotučnou hořčicí, ochutí solí a pepřem a následně naplní a zavine. Do náplně se nejčastěji dává kyselá okurka, vařené vejce, kousek uzeniny (točený salám, vuřť, ...) a někdy také špek či anglická slanina. Maso se uvaří (často jej hospodyňky nejprve orestují na pánvi nebo předpékají v troubě) a servíruje s typickou hnědou omáčkou řidší konzistence. Jako příloha se nejčastěji podává rýže, či houskový knedlík
Pokrm z libového hovězího masa lze určitě zařadit v rámci racionálního stravování. Hovězí maso je bohaté na bílkoviny, které jsou nezbytné pro zdraví a sílu našich svalů. Obsahuje minimum sacharidů a je zde jen málo tuku.
Pokud dodržujete zdravý životní styl nebo hubnete, špek a uzeninu nechte na talíři. Jestliže držíte redukční dietu, místo rýže nebo knedlíků si dejte vařené brambory. Další chutnou a nízkokalorickou přílohou je i zeleninové pyré (mrkvové, cuketové, celerovo-brokolicové, květákové, ...).