šťouchané brambory s cibulkou
Šťouchané brambory s cibulkou se připravují z vařených brambor a osmažené cibulky. Brambory se uvaří, slije se z nich voda, a pak se přidá trocha mléka a pomocí šťouchadla se rozšťouchají. Často se také přidává máslo, zelená petrželka nebo vypražená slanina.
Aktivní jedinci, děti a sportovci si šťouchané brambory s cibulkou mohou dopřát jako přílohu. Tuto přílohu si však můžete občas dopřát i v redukčním režimu, pokud tedy použijete jen trochu polotučného mléka a cibulku šetrně osmažíte na malém množství kvalitního tuku (olivový olej, přepuštěné máslo, ...). Vyhněte se velkému množství másla, slanině a tučným uzeninám.
Šťouchané brambory s cibulkou se hodí téměř všude, kde klasické brambory nebo bramborová kaše. Budou tedy ladit k pečenému masu, sekané, karbanátkům (masovým, rybím i pohankovým), ke steakům nebo rybám.