šunka vepřová
Vepřovou šunku tvoří převážně vepřová kýta. Přidává se jedlá sůl, koření a aroma. Podle způsobu výroby (dušená šunka/sušená šunka/uzená šunka), podílu masa a dalších dodaných přísad se obsah výrobků může značně lišit. Kvalitní vepřová šunka by však měla obsahovat co největší procento masa.
Z uzenin je tato šunka v menším množství doporučována i při dětské obezitě. Uzeniny obecně se vyplatí konzumovat spíše s mírou, než je mít na každodenním jídelníčku. Pravda je však ta, že šunka patří z nutričního hlediska spíše k těm menším zlům (než třeba salám, párek, paštika, ...). Přesto šunka zpravidla obsahuje poměrně dost soli a „éček“, z nichž některá mohou mít neblahý vliv na naše zdraví. Pokud máte možnost jíst šunku připravenou podle zásad zdravé výživy (viz. praktické rady), pak ji můžete konzumovat častěji, aniž byste se museli bát neblahých důsledků příjmu nadmíry soli a nežádoucích látek.
Kvalita šunky se odvíjí podle procentuálního zastoupení svaloviny. Na trh se opět vrátil výrobek „šunkovar“. Šunku si tak můžete připravit z masa, které si vybereme a přidat jen tolik soli, oblíbeného koření a přísad, kolik máme rádi. Jako obměnu můžete použít i jiné maso – nejlépe kuřecí, krůtí či králičí. Vepřová šunka se hojně užívá v různých receptech (např. zapečená cuketa se šunkou a sýrem nebo čekanka zapečená se šunkou a sýrem).