Sušené sojové mléko Zajíc
složení produktu je následující: sušený kukuřičný sirup, částečně hydrogenovaný sojový olej, sójová bílkovina, E322 – lecitiny, vápník, vitamínový komplex, E340 – fosforečnany draselné, E471 – mono- a diglyceridy mastných kyselin, kaseinát sodný, E551 – oxid křemičitý, sůl, E160a – karoteny.
z výčtu výše uvedených surovin je patrné, že sójový nápoj Zajíc by bylo lepší nahradit přírodnějším výrobkem. Průmyslově zpracovávané produkty, s velkým množstvím přídatných látek, nejsou vhodné pro naše zdraví. Častá konzumace kukuřičného sirupu vede k ukládání tuku. Bohužel se jedná o velmi používanou ingredienci, protože je laciná. Najdete ho například v nealkoholických nápojích, chlebu, koláčích, sušenkách, jogurtech, pizze, hamburgerech aj. Zda je sója a výrobky z ní zdravá, či nezdravá, se v poslední době stalo předmětem mnoha sporů. Některé studie přišly s výsledky, že konzumace sóji a výrobků z ní vedou k vyšší pravděpodobnosti výskytu některých onemocnění a zdravotních potíží (např. diabetu či onemocnění štítné žlázy, sníženému trávení proteinů, nadměrnému nadýmání, abnormální krevní srážlivosti aj.). Některé druhy sóji podle těchto zdrojů mohou obsahovat také velké množství jedovatého hliníku. Se zařazováním sójových produktů to tedy nepřehánějte a nezapomínejte také na to, že řada potravin, ve kterých byste sóju nehledali, ji již obsahuje.
sušené sójové “mléko“ se dobře skladuje a hodí se i pro cestování.