těstoviny celozrnné pšeničné syrové
Celozrnné těstoviny obsahují řadu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků a jsou dobrým zdrojem vlákniny, protože se při jejich výrobě používá mouka z celých zrn (tedy i z obalové vrstvy a klíčku, které obsahují nejvíce živin).
Celozrnné výrobky jednoznačně patří na zdravý a vyvážený jídelníček. U dětí se vhodnost konzumace celozrnných produktů řídí jejich věkem. Vláknina je pro organismus nestravitelná a prochází trávicím traktem bez energetického účinku. Její důležitost však spočívá v tom, že dokáže vázat velké množství vody, čímž chrání sliznici střev před poškozením. Kromě vody je vláknina schopná vázat i různé nežádoucí látky z obsahu střev, které při trávení vznikají (toxické a rakovinotvorné látky aj.). Vláknina je důležitá také v tom, že zpomaluje vstřebávání tuků a cukrů, což ocení například diabetici nebo osoby s vysokou hladinou cholesterolu.
aby byla zajištěna co největší pestrost stravy, druhy celozrnných těstovin střídejte pšeničné, žitné, ječné) a konzumujte také jiné přílohy (brambory, rýži, pohanku, quinou aj.).