topinky s česnekem
Topinky s česnekem se připravují smažením chleba nebo toastů na tuku (sádlo, olej, máslo, ...). Výsledný obsah živin závisí na volbě konkrétních surovin a jejich použitém množství. Česnek dodává jídlu výraznou chuť a má antiseptické a antibakteriální účinky.
Klasické topinky z bílého chleba připravované na velkém množství tuku nelze ke konzumaci příliš doporučit. Smažení je jednou z nejméně vhodných úprav pokrmů – potravina při něm absorbuje mnoho tuku. Takovéto pokrmy jsou velmi kalorické, a tak jsou nevhodné pro redukci hmotnosti. Tmavší topinky mohou navíc obsahovat kancerogenní látky.
Topinky připravujte na plechu potřeném kvalitním olejem a pečte je jen do zlatova. Pokud se vytvoří černá místa, určitě je nekonzumujte. Vhodným doplňkem takových topinek je nízkotučný nebo polotučný, a nejlépe čerstvý sýr a pokrájená zelenina či lehký zeleninový salát.