chléb celozrnný žitný se slunečnicovými semínky
celozrnný žitný chléb, je oproti chlebu z bílé pšeničné mouky, bohatší na minerální látky, vitamíny i stopové prvky. Kromě toho je i dobrým zdrojem vlákniny. Slunečnicová semena obsahují zdraví prospěšné tuky, ale i poměrně velké množství bílkovin a sacharidů. Mimo to jsou bohatá na vitamíny (B, E) či minerální látky (hořčík, železo, vápník, fosfor aj.).
celozrnné obilné výrobky mají významný ochranný vliv proti nemocem srdce a některým typům rakoviny (zejména rakovina tlustého střeva). Nenasycené mastné kyseliny obsažené v semenech slunečnice, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a chránit srdce a cévy. Obsažený vitamín E pak zlepšuje kvalitu kůže, stav vlasů a nehtů a zmírňuje ekzémy. Celozrnné chléb a pečivo se nedoporučuje dávat malým dětem. Jejich organismus není ještě řádně připraven na vysoké množství obsažené vlákniny (množství vlákniny doporučené pro děti se odvíjí od jejich věku).
pokud máte čas a chuť, upečte si celozrnný žitný chléb podle vlastní chuti (domácí pekárna není nutná). Použít můžete právě takový poměr surovin, který vyhovuje vám a vaší rodině. Jestliže pečete chléb doma a použijete pouze žitnou mouku, připravte jej raději ve formě. Žito má nižší obsah lepku než pšenice, a proto má menší soudržnost.