uzená vepřová kýta
Uzená vepřová kýta by měla ideálně obsahovat jen vepřové maso, vodu a jedlou sůl. Avšak často se stává, že se ve složení nachází i další přídatné látky, éčka a konzervanty. Obsah masa často bývá kolem 70% obsahu výrobku.
Obecně platí, že uzeniny, paštiky a párky nejsou vhodné pro každodenní konzumaci, a to právě díky obsahu přídatných a konzervačních látek. Dalším mínusem je vysoký obsah tuků, které často stojí za vznikem a rozvojem obezity. Vyhnout by se jim měli především osoby, které si přejí snížit svou hmotnost. Vysoký obsah soli ve stravě způsobuje potíže s ledvinami a hypertenzí.
Uzená vepřová kýta má více způsobů využití. Můžete ji snadno použít k přípravě toustů, obložených chlebů i baget. Lze ji také přidat na studené obložené talíře. Chutná dobře i jako součástí jídel, můžete s ní zapékat brambory, těstoviny i zeleninu, nebo s ní upéct celozrnný quiche s uzeným a květákem.