vaječina
Vaječina je pokrm připravený z vajec. Ve skutečnosti se jedná se o míchaná vejce. Pokrm se nejčastěji připravuje na cibulovém základu (tuk, cibule) a dochucuje solí a pepřem.
Míchaná vejce neboli vaječinu lze zařadit pro zpestření racionálního jídelníčku, pokrm totiž obsahuje hodně bílkovin, které vyživí naše svaly a zároveň nás i velmi dobře zasytí. Vaječina je poměrně těžce stravitelná, a proto se nehodí pro pacienty s šetřící dietou nebo s trávicími potížemi.
Při redukci hmotnosti lze energetickou hodnotu pokrmu snížit tak, že použijete pouze 1 celé vejce a několik bílků. Aby bylo jídlo barevnější, můžete na cibulce orestovat nejprve kousky zeleniny (lilek, cuketa, pórek, rajčata, papriky, ...) a teprve poté vmíchat vejce. Další možnost je použít žampiony nebo hlívu ústřičnou.