veka tuková
Základem tukové veky je bílá pšeničná mouka. Najdeme zde i vodu, droždí, olej sůl a většinou i malé množství cukru. Veka tuková obsahuje i různé přídatné látky (emulgátory, látky zlepšující mouku zahušťovadla, ...).
Tuková veka má jen malou výživovou hodnotu, nízký obsah vitamínů, minerálních látek a vlákniny, a poměrně vysoký glykemický index. A proto je lépe ji nahradit pečivem z celozrnné mouky nebo žitným kváskovým chlebem. Při redukční dietě dávejte přednost též celozrnnému pečivu. Kromě toho, že je výživnější má i nižší glykemický index. V důsledku se tak budete po jeho snědení cítit delší dobu syti (hladina cukru v krvi stoupá pozvolna).
Doma si můžete upéct výživnější veku z celozrnné mouky, nebo zkuste mouku bílou s tou celozrnnou alespoň zkombinovat. V našich receptech najdete veku ze špaldové mouky, kterou snadno připravíte v domácí pekárně.