vepřový steak
Vepřový steak je určen k rychlé přípravě jídla, stačí ho jen pokapat olejem, posypat kořením a zprudka zatáhnout na rozpálené pánvi, a pak péct asi 10 minut. Vepřové maso je bohaté na bílkoviny, draslík, vitamíny skupiny B a najdeme v něm i poměrně velké množství tuku (obsah tuku se v jednotlivých částech zvířete liší).
Při dobrém výběru konkrétní části zvířete se i vepřový steak může stát součástí zdravé a vyvážené stravy. Přednost dáváme masu libovému (panenka, kýta, kotleta). Pro zdraví je naopak nevhodná častá konzumace tučného vepřového masa (bůček, krkovička, ...). Tučné vepřové maso má oproti jiným druhům mas vyšší energetickou hodnotu a při nízkém energetickém výdeji podporuje zvětšování tukových zásob. Kromě toho může být příčinou zvýšené hladiny cholesterolu a krevních tuků či přispívat k onemocnění srdce a cév.
Kupujte raději maso z domácí produkce. Pokud zvolíte bio kvalitu, budete odměněni lepší chutí a vyšším podílem živin. Vepřový steak je možné kombinovat s různými přílohami, například s dušenou rýží, vařenými brambory, bramborovou kaší nebo různými saláty (lehký švédský bramborový salát, zeleninový kostičkový salát, ...).