zelené fazolky na slanině
Zelené fazolky na slanině patří k velmi oblíbeným přílohám, které se skvěle hodí k masu i rybám. Samotné fazolky jsou zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a dodají do organismu pouze minimum kalorií. Slanina je naopak zdrojem velkého množství energie a obsahuje zejména tuky, které jsou tvořeny především nasycenými mastnými kyselinami.
Fazolky na slanině by měly konzumovat spíše jedinci s vysokými energetickými nároky, které nemají potíže kardiovaskulárního charakteru. Nadměrná konzumace tuku ve spojení s nízkým energetickým výdejem vede k nárůstu tělesné hmotnosti a vzniku nadváhy.
Slaninu (nejlépe vcelku) lze přidat pouze na ovonění pokrmu – nemusíte ji konzumovat. Pokud se snažíte žít zdravěji a chcete vyzkoušet vegetariánskou variantu, pak vás možná potěší recept na fazolky s tempehem.