zelenina
Zelenina obsahuje velké množství vody a vlákniny. Zelenina je průměrně tvořena hlavně sacharidy, najdete tu však i bílkoviny. Tuků a soli je zde minimum. Čerstvá zelenina je pestrou zásobárnou vitamínů a minerálních látek.
Zelenina je velmi důležitá pro každého z nás a měla by tvořit základ našeho jídelníčku. Konkrétní účinek na zdraví závisí vždy na typu konzumované zeleniny. Voda obsažená v zelenině pomáhá hydratovat náš organismus a vláknina skvěle podpoří naše trávení a činnost střev. Zelenina je i hlavním pomocníkem při hubnutí.
Nejlepší je zeleninu konzumovat čerstvou, zachová si tak nejvíce vitamínů a minerálních látek. Můžete si vytvořit skvělé zeleninové saláty, které vám dodají energii a svěžest. Aby tělo mohlo využít i všechny vitamíny rozpustné v tucích (D, E, K, A), pak se doporučuje přidat trošku olivového oleje, tučnějšího sýra nebo hrst ořechů. Další velmi vhodnou úpravou je šetrné vaření v páře nebo blanšírování, které udrží zeleninu krásně barevnou a křupavou. Také si můžete připravit dušenou zeleninu nebo vařenou (polévky, omáčky, ...). Ani rychlým orestováním nebo šetrným pečením se čas od času nic nepokazí. Nejméně vhodné je pak fritování či dlouhé smažení na nevhodném nebo velkém množství tuku.