zelenina čerstvá rajčata, okurka, ledový salát
Čerstvá zelenina jako rajčata, okurka, ledový salát, má významný obsah vlákniny a vody. V čerstvé zelenině najdeme mnoho cenných vitamínů a minerálů.
Vláknina obsažená v zelenině podporuje peristaltiku střev a je prevencí rakoviny tlustého střeva i konečníku. Vitamíny a minerální látky v čerstvé zelenině mají příznivý vliv na lidské zdraví – posilují imunitu, zlepšují stav kůže, vlasů a nehtů, podporují dobré vidění či odolnost proti stresu.
Pokud je to možné, zeleninu před konzumací neloupejte. Ve slupce a těsně pod ní nalezneme největší množství cenných látek. Aby mělo tělo větší přínos z konzumace čerstvé zeleniny, doplňte ji pár kapkami kvalitního oleje (olivový, řepkový, …) nebo ji doplňte jinou potravinou, která obsahuje větší množství tuku (sýr, vejce, ořechy, semínka, ...). Takto naše tělo dokáže využít i obsažené vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K). Kombinace čerstvých rajčat, okurky a ledového salátu, je i základem pro skvělý salát s čočkou a vejcem.