špenát baby
Baby špenát se vyznačuje vysokým obsahem vitaminu A, resp. karotenoidů (např. betakaroten), které jsou tělem syntetizovány na vitamin A. Najdeme v něm také vysoké množství vitaminů skupiny B a vitaminu C. Z minerálů a stopových prvků jsou nejvíce zastoupeny draslík, hořčík, sodík, vápník, železo, mangan a měď.
Vitamín A má blahodárný účinek na zrak. Kromě toho chrání sliznice a tím předchází různým onemocněním (např. bronchitidě). Vitamíny skupiny B blahodárně působí na stav vlasů, nehtů, kůže i pohybového aparátu, navozují dobrý spánek a mají posilující účinek na srdce a cévy. Vitamín C je antioxidant, který chrání naše tělo před volnými radikály. Obsažené minerální látky ovlivňují krvetvorbu, metabolismus, stav kostí, zubů a nehtů a působí také na tkáně, svaly, srdce, mozek, nervy či hormony.
Špenát není tak velkým zdrojem železa, jak se původně uvádělo. Tato domněnka vznikla na základě omylu vědců, kteří se spletli a uvedli výsledky vědecké studie se špatně umístěnou desetinnou čárkou. Baby špenát použijte nejlépe za syrova (do sendvičů, salátů či smoothie) nebo jen po krátké tepelné úpravě (přidávejte ho těsně před dokončením teplého pokrmu).