zelný salát s mrkví
Zelný salát s mrkví se tradičně připravuje z mrkve a bílého hlávkového zelí, které se nakrájí či nakrouhá na úzké nudličky. Dále se salát se dochutí sladkokyselou zálivkou (ocet, cukr, sůl, pepř, případně olej). Někdo místo sladkokyselé zálivky do zelného salátu s mrkví používá jogurt, zakysanou smetanu nebo majonézu, kterou ochucuje podle vlastního uvážení (citronem, octem, cukrem, solí, pepřem, bylinkami, ...)
Zelenina je zdrojem vitamínů, minerálních látek, stopových prvků i vlákniny a určitě patří na racionální jídelníček. Pokud držíte redukční dietu nebo trpíte diabetem, bílý cukr nahraďte vhodnějším sladidlem a odpusťte si zeleninové saláty s majonézou či smetanou.
Vyhněte se konzumaci kupovaných zelných salátů a to zejména těm, které obsahují konzervanty, barviva a jiné nevhodné ingredience. Zelný salát s mrkví neboli coleslaw lze totiž velmi snadno připravit i doma.