celozrnné těstoviny obsahují řadu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků a jsou dobrým zdrojem vlákniny, protože se při jejich výrobě používá mouka z celých zrn (tedy i z obalové vrstvy a klíčku, které obsahují nejvíce živin).
celozrnné výrobky jednoznačně patří na zdravý a vyvážený jídelníček. U dětí se vhodnost konzumace celozrnných produktů řídí jejich věkem. Vláknina je pro organismus nestravitelná a prochází trávicím traktem bez energetického účinku. Její důležitost však spočívá v tom, že dokáže vázat velké množství vody, čímž chrání sliznici střev před poškozením. Kromě vody je vláknina schopná vázat i různé nežádoucí látky z obsahu střev, které při trávení vznikají (toxické a rakovinotvorné látky aj.). Vláknina je důležitá také v tom, že zpomaluje vstřebávání tuků a cukrů, což ocení například diabetici nebo osoby s vysokou hladinou cholesterolu.
vřetena by měla být uvařena tzv. al dente (tedy na skus). Aby byla zajištěna co největší rozmanitost stravy, střídejte různé druhy vhodných příloh (těstoviny, rýži, pohanku, quinou, batáty, brambory, různé druhy luštěnin aj.).