brambory vařené bez slupky
Brambory jsou bohaté na hořčík a draslík, vitamín A, B a C. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny a sacharidů.
Brambory jsou vhodnou přílohou pro běžný jídelníček, ale i při redukční dietě. Z nutričního hlediska by bylo nejlepší neoloupané brambory uvařit v páře. Brambory tak ztratí jen minimum výživných látek a jsou lehce stravitelné. Pro lepší stravitelnost brambor se při vaření doporučuje přidat kmín. Nevhodné jsou naopak brambory připravované ve velkém množství tuku (fritované, smažené) nebo zapékané s velkým množstvím nekvalitních uzenin, sýrů a šlehačky.
Na vaření brambor použijeme jen tolik vody, kolik je opravdu nutné. Mnohé látky z brambor se rozpustí ve vodě, a tak ji pak můžeme i dále využít k přípravě omáček a polévek. Podle druhu připravovaného pokrmu volíme varný typ brambor. Varný typ A je vhodný na salát nebo pro přípravu zmiňovaných brambor ve slupce. Varný typ B se hodí jako příloha či do gulášů a polévek. Pokud chcete brambory restovat, vsaďte také na „béčka“. Varný typ C se pak osvědčí při přípravě bramboráků, bramborových placek, do bramborové kaše či bramborového těsta (bramborové knedlíky, halušky, šišky, ...).