bramborová polévka (bramboračka)
Bramborová polévka (bramboračka) je tvořena bramborami, kořenovou zeleninou (mrkev, celer, petržel), cibulí a česnekem. Na dochucení se používá sůl, pepř a majoránka.
Brambory a kořenová zelenina jsou pro naše tělo velmi přínosné, poněvadž pomáhají k zásaditému prostředí organismu a obnovují pH rovnováhu. Velkou předností všech těchto surovin je, že obsahují hodně vlákniny a jen minimum tuku. Pokud do polévky tedy nepřidáme hodně sádla nebo oleje při smažení cibule a zeleniny, tak se jedná i o dietní pokrm.
Bramborová polévka (bramboračka) se hodí jak na oběd, tak i na večeři. Pokud ji doplníte pečivem nebo domácím kváskovým chlebem, tak se snadno může stát i samostatným chodem. Na bramborovou polévku existuje řada různých receptů, stačí si jen vybrat ten, který vám bude nejvíce chutnat.