čaj
Čaj je oblíbený horký nápoj, který je známý po celém světě. Různé druhy čaje (zelený/polozelený/bílý/černý) obsahují různé množství látek významných pro výživu. Jejich zastoupení je dáno nejen místem původu čajových lístků (klimatické podmínky), ale i jejich následným zpracováním.
Jednotlivé druhy čaje mají odlišné účinky na lidské zdraví. Vše záleží také na postupu přípravy (doba louhování, teplota vody, ...). Neslazený čaj má téměř nulovou energetickou hodnotu, a proto se hodí pro osoby, které musí omezovat kalorický příjem nebo si hlídají linii. Neslazený, opravdu silný černý čaj může pomoci zastavit lehký či středně silný průjem. Konzumace zeleného čaje je mimo jiné prevencí proti rakovině. Bílý čaj si díky rané sklizni ještě mladých čajových lístků, šetrnému sušení a pouze lehké fermentaci zachovává vysoký obsah antioxidantů a antibakteriálních látek. Tím působí příznivě na lidské zdraví v různých oblastech (posiluje imunitní systém, je prevencí infekcí).
Při přípravě čaje se řiďte pokyny uvedenými na obalu nebo obecnými pokyny pro přípravu konkrétního typu čaje. Výsledná chuť pak bude skutečně taková, jaká má být. Z ovocného čaje a dalších ingrediencí můžete vykouzlit skvělý vánoční punč. Čaj se také hojně používá v kosmetickém průmyslu.