chléb pšenično žitný
Chléb pšenično žitný obsahuje větší podíl pšeničné mouky než žitné. Pšenice je zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a PP a žito má významný podíl minerálních látek. Vyskytuje se zde zejména vápník, draslík a fosfor.
Při snaze o dodržování zásad zdravé výživy je výhodnější vsadit na chléb s vyšším podílem žita (žitnopšeničný chléb/žitný chléb) nebo chléb celozrnný, kde je více vlákniny a výživných látek. Pšeničnožitný chléb však zdravému člověku nemůže uškodit ani při denní konzumaci.
Upečte si vlastní chléb a přidejte do něj to, co máte rádi (vlašské či lískové oříšky, různé druhy semínek, bylinek nebo třeba sušené ovoce). Nejen že tím zvýšíte nutriční hodnotu, ale budete i mít chléb pokaždé jiný. U nás najdete recept na báječný Pavlinčin chlebíček. Chléb lze s úspěchem i mrazit. Na jeho chuti to není poznat. Z chleba se dá připravit chlebová polévka nebo placky podobné bramborákům, kde je místo brambor hlavní surovinou právě chléb.