domácí kváskový žitný chléb
Domácí kváskový žitný chléb je zdrojem kvalitních sacharidů, bílkovin a vlákniny. Hlavní surovinou je žitná mouka, ze které se společně s kváskem, vodou, solí a kmínem vypracuje těsto, které se nechá vykynout. Tento proces trvá až kolem 8 hodin. Poté se peče v plně vyhřáté troubě, správně upečený chléb by měl mít lehce kaštanovou barvu a při poklepání by měl 'zvonit'. Po upečení se nechá na mřížce vychladnout.
Hlavní výhodou doma upečeného chleba je, že budete vědět, co přesně obsahuje a vyhnete se konzumaci zbytečných přídatných látek a stabilizátorů. Tradičně připravený žitný kváskový chléb má příznivý vliv na trávení a podporuje správnou činnost střev. Díky své konzistenci nás také velmi dobře zasytí, a tak nebudeme mít delší dobu hlad.
Domácí kváskový žitný chléb, když je čerstvě upečený, tak chutná naprosto úžasně. Jeho výhodou je, že i poměrně dlouho vydrží, pokud se správně skladuje. Ideální je ho zabalit do bavlněné utěrky nebo plátna. Nevhodné jsou mikroténové sáčky, v nichž chléb mění svou strukturu i chuť.