fazolová polévka
Fazolová polévka je výživná luštěninová polévka, která velmi dobře zasytí. Na fazolovou polévku existuje řada receptů, a proto má pokrm pokaždé jiné nutriční hodnoty. Lze říci, že všechny receptury na tuto polévku obsahují fazole (na trhu je velmi mnoho druhů rozličných velikostí, tvarů i chutí), tuk, sůl, koření a další přísady, které mohou být opravdu variabilní (jíška, mléko, zakysaná smetana, šlehačka, brambory, zelenina, maso, uzeniny, sýr, toast, krutony, ...).
Vliv na zdraví se odvíjí od konkrétní receptury a způsobu přípravy pokrmu. Připravíte-li si tuto polévku dle zásad zdravé výživy, tak ji můžete zařadit do racionálního i redukčního jídelníčku. Fazole, podobně jako ostatní luštěniny, jsou totiž zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin a vlákniny.
„Hospodská“ fazolová polévka je zpravidla bohatým zdrojem soli, pepře a nevhodných tuků. Pokud chcete mít jistotu, že jíte zdravé jídlo, udělejte si „fazolačku“ ze surovin, které tomu odpovídají. Oligosacharidy z fazolí způsobují plynatost, kterou lze zmírnit namáčením luštěniny (nejlépe přes noc), jejich vařením v jiné vodě a přidáním vhodných bylinek či jiných přísad (saturejka, majoránka, řasa Kombu, ...). Fazolová polévku solte až po tom, co je luštěnina měkká.