hovězí roštěná steak
Hovězí roštěná steak je libovější část hovězího masa, umístěného v zadní čtvrti hřbetní části a má charakter zadního hovězího masa. Hovězí maso je cenným zdrojem bílkovin, řady minerálních látek, ale i vitamínů, a to zejména skupiny B. Z minerálních látek má význam zejména obsah hemového železa, které je nejlépe vstřebatelnou formou tohoto minerálu.
Přírodně upravené libové hovězí maso určitě patří na racionální jídelníček. Pokud držíte redukční dietu, nezapomeňte tomu přizpůsobit velikost porce masa a zvolit vhodnou přílohu (vařené brambory, čerstvá nebo dušená zelenina, zeleninové pyré, ...).
Maso k přípravě steaku je vhodné nakrájet na plátky asi 2,5 až 3 cm silné, pak položit na pánev a asi 15 sekund nechat z každé strany zatáhnout, aby nevytékala šťáva. Pak dále grilovat na maximálně rozpálené pánvi nebo kameni po dobu 2,5 až 3 minut z každé strany, poté je vhodné nechat steak tzv. 'dojít' v troubě o teplotě cca 70 °C po dobu 10 minut. Bude výborně chutnat s batáty, pečenými bramborami nebo celerovo-brokolicovým pyré.