hovězí vývar s nudlemi
Hovězí vývar s nudlemi nám nabízí kvalitní bílkoviny a minerální látky především vápník, fosfor, draslík a železo. Do hovězího vývaru se přidává kořenová zelenina a nudle, které zvýší jeho sytost i výživnost.
Hovězí vývar umí srovnat žaludek a podpořit trávení, a tak se doporučuje podávat i při nechutenství. Použijete-li k jeho přípravě libové a kvalitní hovězí maso, pak se skvěle hodí i pro jakoukoli dietu. V případě redukční diety je lepší použít žitné nudle nebo nudle zcela vynechat a raději zvýšit obsah masa a zeleniny. V každém případě je hovězí vývar skvělým zdrojem bílkovin a minerálních látek.
Chcete-li mít poctivý silný vývar, pak maso vždy dávejte do studené vody. V případě, že upřednostňujete, aby maso bylo šťavnaté, tak ho přidávejte až do vařící vody. Maso se tak zatáhne, a tím pádem uvnitř něho zůstane více chuti a šťávy, ale samotný vývar pak bude slabší. Další možností je vařit vývar z kostí a maso přidat až do vařící vody. Chcete-li do vývaru přidat ještě více bílkovin a podpořit hubnutí, pak můžete běžné nudle nahradit vaječnými nudlemi. Tyto nudle jsou i vhodné pro celiaky, poněvadž neobsahují lepek.