Jihočeské Lipno se sníženým obsahem tuku s vápníkem a vlákninou Madeta
Výrobek je složen ze sýrů, vody, smetany, inulinu, sušeného podmáslí, sušené syrovátky, másla a látek E339 - Fosforečnany sodné, E341 - Fosforečnany vápenaté, E450 - Difosforečnany, E452 - Polyfosforečnany ( sodný, draselný a vápenatý ) a E407 - Karagenan.
Výživová hodnota tavených sýrů nedosahuje úrovně přírodních sýrů. Může za to tepelná úprava při jejich výrobě a přidávání tavících solí ve formě fosforečnanů. Díky tomu klesá obsah vitamínů i hodnota bílkovin, a naopak roste obsah fosforu a sodíku. A přitom u nás většina lidí stále příliš přesoluje. Fosforečnany jsou látky, které sice hrají důležitou roli ve správném ukládání vápníku do kostí, ale ve velkém množství mohou tělu naopak škodit. Pokud je jich totiž ve stravě nesprávný poměr (více fosforu než vápníku), tak způsobují vyplavování vápníku z těla, a dokonce ho mohou odebírat i z kostí. Konzumaci tavených sýrů by se měli vyvarovat zejména jedinci s diagnostikou osteoporózy či osteomalacie a děti.
Dávejte spíše přednost čerstvým sýrům bez obsahu přídaných látek a tavících solí.