kapie sladká paprika
Kapie sladká paprika je tvořena vodou, vlákninou a vitamíny. Obsahuje hodně lykopenu a betakarotenu, který se v organismu přeměňuje na vitamín A. Kapie je označení pro papriku, která není pálivá. Zastoupeny jsou také flavonoidy.
Flavonoidy jsou protizánětlivé antioxidanty, které umí chránit naši oběhovou soustavu. Dalším významným antioxidantem je lykopen, jehož pravidelný příjem je skvělou prevencí proti rakovině. I když je tato červená paprika příjemně sladká, tak je ideálním pomocníkem při hubnutí. Osoby s velmi citlivým trávením někdy mohou mít potíže s trávením slupky, tu je však možné odstranit.
Při nákupu vybírejte pevné a čerstvé lusky. Abyste předešli případné nahořklé chuti kapie, tak vždy pečlivě odstraňte její stopku, všechna semínka a vnitřní membrány. Kapie skvěle doladí zeleninové saláty, zapečená jídla, luštěninové i masové směsi nebo různé omáčky a guláše. Velmi známým pokrmem připravovaným z paprik je perkelt.