kapr smažený
Kapr smažený je typické štědrovečerní jídlo, které má své příznivce i odpůrce. Kapří maso se vyznačuje vysokým podílem vody (kolem 70 %), bílkoviny tvoří 10-20 % a na tuky připadá 2-9 %. U jednotlivých složek je poměrně velká variabilita, která závisí na věku ryby, ročním období, způsobu chovu kaprů a dalších faktorech. Za zmínku jistě stojí fakt, že kapří maso je zdrojem pro tělo prospěšných omega -3 polynenasycených mastných kyselin, které mají mnoho příznivých biologických účinků. Po úpravě smažením v trojobalu se však přínos pokrmu pro zdraví snižuje (mnoho tuku, nešetrné zpracování, …).
Příliš častá konzumace smažených pokrmů může podle některých zdrojů způsobovat vznik rakoviny. Smažené pokrmy nejsou vhodné zejména pro osoby trpící nadváhou či obezitou, protože obsahují příliš mnoho tuku a jejich energetická hodnota bývá až dvojnásobná oproti přírodně upravené variantě. I u zdravých lidí je doporučováno smažené pokrmy zcela vyloučit nebo omezit na minimum. Nemůžete-li si je odepřít, odsajte přebytečný tuk papírovým ubrouskem a smažte za doporučovaných teplot.
Maso z kapra upravené přírodním způsob si zachová více živin a je o mnoho zdravější. Pokud ale trváte na obalované rybě a přitom nelpíte na úpravě smažením, můžete zvolit kompromis: obalené maso upečte na vymaštěném plechu v troubě nebo v remosce. Kdo se bojí jíst kapra, protože by mu mohla zaskočit drobná kůstka, může se na trhu poohlédnout po kapřím filetu bez kosti. Tradičně se toto jídlo podává na Vánoce, a přílohou bývá bramborový salát.