káva s mlékem a cukrem
Káva s mlékem a cukrem obsahuje i bílkoviny, vlákninu, sacharidy, vitamíny a minerály. Samotná káva neobsahuje téměř žádné kalorie, avšak po přidání mléka a cukru se její kalorická hodnota zvyšuje. Najdeme zde množství kofeinu, antioxidantů, vitamínů a minerálů.
Káva snižuje riziko vzniku diabetu 2.typu a jaterních onemocnění. Kofein podporuje mozkové funkce,zlepšuje náladu a zvyšuje bdělost. Nabuzuje metabolismus a termogenezi, a proto tělo lépe spaluje kalorie. Káva snižuje i riziko vzniku Alzheimerovy, Parkinsonovy choroby a depresivních stavů. Nadměrné pití kávy ale může vyvolat nadýmání nebo pálení žáhy. Kofein může narušit spánek a zvýšit úzkost.
Nejlepší je do kávy použít nejtučnější mléko, protože poskytuje dostatečnou sladkost. Není proto potřeba tolik sladit nebo nemusíme sladit vůbec. Mimo kravského mléka můžete do kávy vyzkoušet i jiné druhy, například mléko sójové, rýžové, ovesné, mandlové nebo kokosové. Pokud chceme hubnout, tak není vhodné sladit cukrem. Bohužel i přijatá energie z medu nebo sirupu je srovnatelná s energií přijatou z cukru, použijte tedy raději náhradní sladidla, například stévii nebo erythritol.