káva rozpustná s cukrem a mlékem
Rozpustná káva s cukrem a mlékem je oblíbeným ranním i odpoledním nápojem. Pití kávy se spojuje s pocitem pohody a krátkou relaxací během hektického dne. Káva navíc obsahuje kofein, který má povzbuzující účinky. Podobně je na tom cukr, který nám dodá rychlou energii.
Pro naše zdraví je lepší vyhnout se bílému i ostatnímu cukru, poněvadž jeho konzumace přinese sice rychlý nárůst energie, ale ta se brzy vytratí, a pak přichází pocit únavy. Cukr také může způsobovat závislost, čím více ho jíme, tím více ho potřebujeme. Přílišný příjem cukru může vést k rozvoji nadváhy i zubního kazu. Pokud si však rozpustná kávu s cukrem a mlékem dopřáváte občas a váš jídelníček je jinak vyvážený, pak nepředstavuje závažné ohrožení vašeho zdraví.
Poněvadž je kofein silný stimulant, tak se káva nedoporučuje pít večer nebo těsně před spaním. Citlivější osoby totiž mohou mít problémy s usínáním a spánkem. Máte-li rádi sladkou kávu, ale chcete se vyhnout cukru, pak můžete zkusit některé z alternativních sladidel, například ze stévie nebo z čekanky. Klasické mléko je možné nahradit sojovým, mandlovým nebo kokosovým. Pití kávy se často spojuje i s něčím dobrým na zub, místo kupovaných zákusků si raději vychutnejte kousek kvalitního domácího moučníku nebo koláče, inspirovat se můžete v našich receptech.