káva espresso macchiato (s mlékem a cukrem)
Káva espresso macchiato (s mlékem a cukrem) nám díky obsaženému cukru a kofeinu velmi rychle dodá energii. Samotné espresso je silný výluh kávy, který obsahuje maximum chuťových a aromatických látek a minimum škodlivin, které se v kávových zrncích nacházejí. Mléko je zdrojem vápníku, i když jeho množství přidávané do espressa je velmi malé, a tak nemá z výživového hlediska příliš velký význam. Cukr je zdrojem jednoduchých sacharidů a dodává do těla jen prázdné kalorie.
Kofein z kávy stimuluje organismus a obsažené antioxidanty mají ochranný vliv na naše zdraví, protože neutralizují účinek volných radikálů. Káva odvodňuje organismus, je tedy třeba dbát na pitný režim. Kávu je možné doporučit zdravému člověku v rozumném množství, tedy 2 až 3 šálky denně. Pokud držíte redukční dietu, espresso doplňte nízkotučným nebo polotučným mlékem a nepřidávejte žádný cukr, med či jiné kaloricky vydatné sladidlo.
Aby pro vás bylo jednodušší odvykat si na chuť sladké kávy, dávku cukru snižujte postupně. Cukr lze též nahradit přírodním sladidlem stévie, které je bez kalorií a prospívá zdraví. Umělá sladidla jsou naopak nevhodná. Aromatické látky obsažené v kávě jsou těkavé, a proto by se nápoj měl pít zásadně čerstvě připravený. Ke kávě se často jí i něco 'sladkého', u nás najdete řadu receptů na zdravé a chutné moučníky (zdravý makovník, brownies z červené řepy, oříškový zákusek, ...).