králík (králičí maso)
Králík (králičí maso) je zdrojem plnohodnotných bílkovin se zastoupením všech esenciálních aminokyselin (tedy takových, které musí být přijaty potravou, protože tělo si je samo nedokáže syntetizovat).
Králičí maso se tedy skvěle hodí pro racionální stravování zdravých dospělých osob, dětí i seniorů. Obsahuje totiž nízké množství tuku (dle stáří a hmotnosti králíka cca. v rozmezí 2 – 10 g tuku na 100 g masa), téměř nulovém obsahu sacharidů a vysokému podílu vody, a tak má nízkou energetickou hodnotu. Z vitamínů zde dominují vitamíny řady B (především vitamín B2, B6 a B12). Kosterní svalovina králíka je dále bohatá na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek.
Jste-li v redukčním režimu, tak králíka připravujte podle 'dietnějších' verzí receptů. Výborný je například králíka s pečeným bramborami a mrkví nebo králík na divoko. Dejte si rozumnou porci masa a volte vhodnou přílohu (vařená rýže, brambory, zeleninové pyré, pečené nebo dušená zelenina, ...).