krůtí maso grilované
Krůtí maso grilované se pro svou nízkou energetickou hodnotu může uplatnit při redukci hmotnosti. Krůtí maso obsahuje mnoho kvalitních bílkovin a jen minimum tuku. Najdeme v něm také vitamíny skupiny B, zinek, vápník, železo a další, zdraví prospěšné látky.
Zinek má blahodárný vliv na fyzický vývoj dospívajících, podporuje imunitu a potenci. Vitamíny skupiny B působí kladně na nervovou soustavu, podílí se na metabolismu sacharidů, aminokyselin, tuků a jsou prevencí chudokrevnosti. Grilované krůtí maso je skvělým zdrojem bílkovin.
Krůtí maso nemusíte naklepávat paličkou. Pokud je plátek příliš silný, stačí ho lehce naklepat rukou zatnutou v pěst. Přes maso si před naklepáváním položte fólii nebo igelitový sáček. Aby bylo maso šťavnatější a křehčí, můžete ho před grilováním naložit do marinády a asi na půl hodiny vložit do ledničky. Dodržujte pravidla správného grilování: gril udržujte v čistotě a v dobrém stavu a po každém použití ho umyjte. Investujte raději do kvalitního dřevěného uhlí, které shoří beze zbytku. Kupujte kvalitní suroviny a ty uchovávejte odděleně, od již tepelně zpracovaných pokrmů. Syrové, již marinované maso uchovávejte při doporučených teplotách max. do 4o C. Abyste předešli onemocněním způsobených bakteriálními nákazami a parazity, musí být uvnitř masa dosaženo teploty 72o C, alespoň po dobu 10 minut. Vzniku nežádoucích kancerogenních látek v grilovaném pokrmu z velké části zabráníte, pokud maso nebudete vystavovat přímému kontaktu s ohněm a také budete dávat pozor na to, aby vám nadbytečný tuk neodkapával do plamene (týká se přímého grilování). Pokud se maso připálí, pak tyto spálené části nekonzumujte, ale odkrojte. Jestli-že hubnete nebo z jiného důvodu omezujete příjem tuků, vyhněte se konzumaci krůtí kůže.