mléko trvanlivé odstředěné 0,5% Pilos
Nízkotučné mléko je zdrojem důležitého vápníku. Z hlavních živin v něm najdeme o něco více sacharidů než bílkovin a následuje zanedbatelné množství tuku.
Vápník, jehož zdrojem je i mléko, je základní součástí lidského těla. Nachází se v kostech, zubech, svalech, krvi a dalších tělesných tkáních. Pro lidskou stravu je tak vápník velmi podstatný. Jeho přísun je důležitý především u dětí (vývoj) a u těhotných žen. Také je nutno říci, že pokud se má v těle vápník zabudovat, je zároveň žádoucí dostatek vitamínu D. Při dlouhodobém deficitu vápníku (vit. D) v potravě, je větší riziko vyplavování vápníku z kostí a vzniku osteoporózy (týká se zejména starších osob, kterým se pak kosti lehce zlomí - např. i při prudkém zakašlání). Nízkotučné mléko je lépe stravitelné než mléko polo- či plnotučné.
Při výběru mléka volte raději produkt čerstvý, než trvanlivý. Takové mléko, si díky šetrnějšímu zpracování, zachovává více výživných látek.