mořská sůl s jódem
Mořská sůl s jódem je zdrojem sodíku a jódu. Sůl je dochucovadlo s nulovou energetickou hodnotou.
Sodík je jedním z hlavních minerálů v lidském těle. Mezi jeho hlavní funkce patří udržování vody v těle (zlepšení hydratace organismu), přenášení nervových impulsů a aktivaci některých enzymů. Další důležitá funkce je regulace osmotického tlaku tělesných tekutin a s tím souvisejícího obsahu krevní plazmy, udržování acidobazické rovnováhy (udržování správného pH organismu) a další. Sůl zvyšuje krevní tlak a povzbuzuje činnost nadledvinek. Důsledkem je pocit tepla, bdělosti a zdánlivě dobrého zdraví.
Pokud trpíte vysokým krevním tlakem, snažte se snížit spotřebu soli a upravte i jiné složky vašeho životního stylu (přestaňte kouřit, sportujte, zbavte se přebytečných kil a soustřeďte se na zdravou, vyváženou stravu). Na dostatečný příjem sodíku by měli dbát zejména sportovci, u kterých se společně s potem vyplavuje nejen sodík, ale i další minerály. Snadno tak může dojít k disbalanci minerálních látek v těle. Sůl je nezbytným ochucovadlem při vaření a pečení, a to jak slaných (cibulový quiche, květákové kari, ...), tak i sladkých jídel.