Psyllium vláknina
Psyllium vláknina se získává z rostliny jitrocel indický (Plantago ovata). K výrobě se využívá zejména osemení rostliny (vyčištěné obaly rostliny). Psyllium obsahuje převážně vlákninu.
Psyllium napomáhá snadnému vyprazdňování, podporuje metabolismus tuků a pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu. Výrobek je vhodný při redukční dietě – pokud konzumujete psyllium nalačno, budete mít pocit sytosti. Spolu s psylliem je ale nutné i přijímat hodně tekutin, ideálně čisté neperlivé vody.
Psyllium vlákninu seženete kromě přírodní formy také v mnoha variantách příchutí (Aloe Vera, kaktusové fíky, citron, pomeranč, meloun, malina) nebo s přídavkem probiotik či probiotik a stévie (přírodní sladidlo). Výrobek lze sehnat také v kapslích (s příchutí či bez nebo ve variantě probio), které mohou ulehčit příjem vlákniny při cestování a v nenadálých situacích. Na trhu jsou i psylliem obohacené potraviny (slané tyčinky, sušenky se sníženým množstvím cukru a pšenično-žitný chléb). Psyllium můžete využít při vaření a pečení, všude tam, kde si přejete mít více vlákniny (chléb, placky, lívance, kaše, koláče, buchty, ...).