růžové víno suché
Růžové víno suché neboli také 'rosé' se nejčastěji vyrábí z odrůd modrých hroznů. A to metodou krátkého naležení, jen na 4 až 6 hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze malé množství červeného barviva rozemletých hroznů (rmutu). Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s ním nakládáno stejně jako při výrobě bílého vína.
Resveratrol, obsažený v modrých hroznech (v jadércích a slupkách), ze kterého se růžové víno vyrábí, má antibakteriální a antioxidační účinky na organismus. Tato látka ovlivňuje metabolismus lipidů, tlumí srážení krevních destiček a má široké protektivní působení na naše buňky, tkáně i orgány. Třísloviny působí antibakteriálně, posilují imunitní systém, snižují krevní tlak, i riziko vzniku nádorů. Konzumace většího množství vína na lačný žaludek, může vyvolat migrénu či trávicí potíže.
Růžové víno se například skvěle hodí k lososové kapse s baby špenátem a bramborem. Růžová vína mohou mít celou řadu barevných tónů – od malinového, přes jemně lososový, pomerančový až po temně cibulový. Barva se odvíjí podle odrůdy použitých hroznů a technologie zpracování. Při výběru vína čtěte pozorně etiketu. Přidávání konzervačních látek není již díky modernímu postupu výroby nutné, a přesto jimi některé firmy nešetří. Jediné, co se nemusí uvádět, je obsah oxidu siřičitého.