uvařená čočka červená loupaná půlená Bio
po sójových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin (kolem ¼ hmotnosti červené čočky). Kromě minerálních látek (zejména železo - téměř 100 % doporučené denní dávky ve 100 g suché luštěniny) nechybí také vitamíny (zejména vitamíny skupiny B).
luštěniny určitě patří na racionální jídelníček.
červená čočka je vhodná také pro citlivější osoby, protože nenadýmá (většina látek, které způsobují flatulenci je ve slupce, která se u červené čočky odstraňuje). Výhodou červené čočky je její krátká časová příprava. Aby se znásobil pozitivní účinek čočky na vaše zdraví a doplnili jste potřebné živiny, je vhodné tuto luštěninu kombinovat s následujícími potravinami: citrony (mohou se použít na dochucení čočky, čímž se znásobí účinek železa), obilniny (vhodná je zejména rýže, která je zdrojem methioninu, jež v čočce chybí), brukvovitá zelenina, špenát či mléčné výrobky (dobrý zdroj vápníku, kterého je v čočce pomálu), mrkev (obsahuje provitamín A, který čočce také chybí).