víno růžové
Růžové víno, neboli rosé, se nejčastěji vyrábí z odrůd modrých hroznů metodou krátkého naležení (jen 4 - 6 hodin), aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva rozemletých hroznů (rmutu). Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s ním nakládáno stejně, jako při výrobě bílého vína.
Resveratrol obsažený v modrých hroznech (v jadércích a slupkách), ze kterého se růžové víno vyrábí, má antibakteriální a antioxidační účinky na organismus. Tato látka ovlivňuje metabolismus lipidů, utlumuje srážení krevních destiček a má široké protektivní působení na naše buňky, tkáně, orgány i celý organismus. Obsažené třísloviny mají antibakteriální účinek, posilují imunitní systém, snižují krevní tlak a riziko vzniku nádorů. Při větší konzumaci vína na lačno se mohou dostavit nepříjemné migrény.
Růžová vína mohou mít celou řadu barevných tónů – od malinového, přes jemně lososový, pomerančový, až temně cibulový. Řídí se to podle odrůdy hroznů a technologie zpracování. Při výběru vína čtěte pozorně etiketu. Přidávání konzervačních látek není již, díky modernímu postupu výroby nutné, a přesto jimi někteří výrobci nešetří. Jediné, co se nemusí uvádět je oxid siřičitý. K vínu se skvěle hodí jak sýry, tak i různé jednohubky s pomazánkou, například s tou s uzeným lososem.