zavináče v sladkokyselém nálevu Varmuža
Zavináče v sladkokyselém nálevu Varmuža jsou složeny z marinovaných sleďových filetů, marinované cibule, vody, soli, kvasného lihového octa, sacharinu a benzoátu sodného. Jedná se o výrobek s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin.
Nenasycené mastné kyseliny mají na náš organismus příznivý efekt. Mnoho výzkumů potvrdilo, že jsou prevencí kardiovaskulárních onemocnění (zejména srdečních infarktů a mozkových mrtvic). Dále působí proti depresím, omezují pravděpodobnost výskytu rakoviny prostaty u mužů, zlepšují stav kloubů, mají protizánětlivé účinky a tlumí bolest. Sacharin – E954: sacharin může mít podle některých studií rakovinotvorné účinky, působit alergické reakce a v kombinaci s některými léky poškozovat sliznice. Konzumaci sacharinu by se měly vyhýbat zejména osoby s potížemi s močovým měchýřem. Benzoát sodný – E211: v kombinaci s vitamínem C a benzoátem draselným, může umožnit vznik benzenu, který je znám jako kancerogen. Benzoát sodný může způsobovat nebo zhoršovat dětskou hyperaktivitu a zejména u citlivých jedinců vyvolávat nebo prohlubovat příznaky některých onemocnění.
Potraviny s obsahem podezřelých nebo prokazatelně škodlivých přídatných látek se snažte odstranit z jídelníčku, nebo jejich množství alespoň radikálně snížit. Svému tělu tím velmi prospějete. Zavináče v sladkokyselém nálevu Varmuža výborně chutnají s čerstvým chlebem, ten si buď můžete zakoupit ve své oblíbené pekárně nebo si ho můžete upéct i doma podle některého z našich receptů (podmáslový chléb, špaldový chléb s rozmarýnem, žitný chléb, ...).