zázvorový čaj s citrónem
Zázvorový čaj s citrónem je horký nápoj s výraznou ostrou chutí a vůní. Nejvýraznější chuťovou složkou zázvoru je olej obsahující aromatické látky (například zingiberen a malé množství bisabolenu), které dodávají zázvoru typickou vůni. Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, který se při vaření mění na zingeron, jež se používá v potravinářském průmyslu a při výrobě parfémů. Chemickým složením je tato látka podobná ke kapsaicinu, který se nachází v pálivých paprikách a chilli.
O zázvoru se říká, že je přírodní všelék. Jedná se o ingredienci, která má antibakteriální a protizánětlivé účinky, podporuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Pomáhá také proti žaludečním nevolnostem, snižuje cestovní nevolnost, zmírňuje nevolnost v těhotenství, je prevencí proti chřipce a rýmě nebo mírní potíže při nemoci, která již propukla, aktivuje oběhový systém. Dále zmírňuje bolesti hlavy, pomáhá uvolňovat psychické napětí (aromaterapie) a má i další zdravotní benefity.
Zázvorový čaj je velice prospěšný, a proto je vhodné ho zařazovat do pitného režimu. Zázvorový čaj lze nachystat vícero způsoby. Zvolit můžete ten předpřipravený – tedy ze sáčku, nebo můžete použít také kandovaný či sušený kořen nebo vybrat jemně mletý zázvor, který v supermarketu naleznete mezi ostatními druhy koření. Nejlepší a nejsilnější však bude čas připravený přímo z čerstvého kořene zázvoru. Zázvorový čaj chutná dobře s medem a citrónem.