Bílý čaj
Bílý čaj pochází z Číny, zpracovává se z pupenů rostliny Camellia sinensis, které jsou pokryty jemnými bílými chloupky. Protože se suší jen pomocí slunečních paprsků, udržují v sobě vysokou koncentraci antioxidantů obsažených v tříslovinách. V porovnání s jinými čaji má nejmenší obsah kofeinu. Najdeme v něm i katechiny, polyfenoly, některé aminokyseliny, thiamin a vitamíny C a E..
Antioxidanty pomáhají bojovat proti virům a bakteriím, snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak. Konzumace bíého čaje je prospěšná i pro kosti, zažívání a imunitní systém. Podílí se na prevenci i léčbě srdečních onemocnění a některýc druhů rakoviny. Přítomnost katechinů pomáhá udržovat zdravé zuby a zdravý vzhled ústní dutiny. Díky přítomnosti některých aminokyselin funguje jako prevence proti stresu a depresi.
Doporučuje se zalévat vodou o teplotě 75-80 stupňů a je možné ho louhovat i opakovaně. Protože je jemně nasládlý, není potřeba ho sladit. Bílý čaj se využívá i v kosmetickém průmyslu, je součástí mýdel a pleťových vod a krémů.