čaj černý s citrónem
Čaj černý s citrónem je horký nápoj, který příjemně prohřeje organismus. Černý čaj obsahuje průměrně 4% teinu. Dále jsou zde zastoupeny třísloviny, které dávají čaji jeho typickou, lehce svíravou a natrpklou chuť. Najdeme zde i jiné složky, například vitamín B1, P, C, dále fluor, draslík a jiné látky. Čerstvá šťáva z citrónu dodá nápoji zejména vitamín C.
Dopad konzumace černého čaje s citrónem na organismus je mimo jiné dán postupem přípravy nápoje. Jestliže jsou čajové lístky vylouhované pouze 2 - 3 minuty, do nálevu se uvolní tein, který rovnoměrně povzbuzuje činnost mozku a nezatěžuje srdce a krevní oběh. Jeho účinek odeznívá pomalu a postupně. Pokud je černý čaj vylouhovaný déle (max. 5 minut), uvolní se zároveň i třísloviny, které povzbudivý účinek teinu tlumí, ale podporují činnost trávicího ústrojí, uklidňují žaludek a střeva, a působí blahodárně na činnost cév.
Déle než 5 minut se čaj louhovat vůbec nedoporučuje, protože výsledný nápoj je příliš hořký a tmavý. Šťávu z citrónu dávejte až do zchladlého nápoje, vitamín C se totiž účinkem tepla ničí. K horkému čaji se výborně hodí něco sladkého, s námi si můžete připravit chutné a zdravé 'moučníky' (lahodná buchta, fitness brownies s třešněmi, ...). Věděli jste, že vyluhované čajové sáčky je možné dále použít? Například jako hnojivo do pokojových květin, až budete přesazovat květiny, tak stačí obsah sáčku smíchat s hlínou. Obsahují totiž dusík, který je přírodním hnojivem. Použitý a vychladlý čajový sáček je také možné přiložit na podrážděnou pokožku, poštípanou od hmyzu nebo popálenou od slunce, měli byste pocítit příjemnou úlevu.