čaj s medem
Čaj s medem je chutný horký nápoj, který umí podpořit relaxaci. Různé druhy čaje, tedy zelený, polozelený, bílý, černý či červený, obsahují různé množství pro výživu významných látek. Jejich zastoupení je dáno nejen místem původu čajových lístků (klimatické podmínky), ale i jejich následným zpracováním.
Všechny druhy čaje povzbuzují organismus a obsahují řadu prospěšných látek, které svědčí tělu. Použitý med je podpůrným prostředkem při léčbě nachlazení, tlumí kašel a podle některých zdrojů navozuje dobrý spánek. Lze ho použít i zevně k desinfekci ran, mírnění otoků nebo jako pomoc při obnově tkáně.
Med do čaje přidávejte až po jeho částečném vychladnutí. Pokud dáte med do příliš horkého nápoje, ochuzujete se o část zdraví prospěšných látek. Pokud na dochucení použijete kvalitní med, nejlépe přímo od včelaře, zajistíte tak tělu přísun sacharidů ve formě fruktózy, glukózy, sacharózy a dalších cukrů. Za zmínku určitě stojí také obsah draslíku, vápníku, hořčíku či sodíku v tomto sladidle.