černý čaj s mlékem bez cukru
Černý čaj s mlékem je oblíbený nápoj, který se tradičně pije ve Velké Británii. Samotný černý čaj je bohatý na třísloviny, které způsobují je typickou a jemně svíravou chuť. Najdeme v něm zhruba 4% teinu, který má na lidský organismus povzbuzující účinek. Dále obsahuje také vitamín B1, P a C. Nechybí ani minerální látky jako fluor či draslík.
Vitamín B1 je cenný díky svým pozitivním účinkům na nervový systém, a tak nám šálek černého čaje umí pomoci se lépe soustředit. Vitamín P pomáhá s kumulací kyseliny askorbové v lidském těle. Mléko pak obsahuje vápník a bílkoviny, které podporují růst našich kostí, zubů a svalů.
K čaji neodmyslitelně patří sušenky, připravte si s námi velmi chutné a navíc i zdravé čokoládové sušenky s banánem. Účinky černého čaje se liší podle způsobu jeho přípravy. Pokud se nechá louhovat jen 2 až 3 minuty, pak se uvolní tein, který povzbuzuje mozek, ale nezatěžuje krevní oběh a srdce. Jeho účinek odeznívá pomaleji a plynuleji. V případě, že se černý čaj louhuje déle, maximálně tedy 5 minut, tak se uvolní i třísloviny. Tyto třísloviny povzbuzující účinky teinu tlumí, ale umí podpořit naše trávení a zklidnit žaludek. Více než pět minut se louhovat nedoporučuje, poněvadž je pak příliš tmavý a hořký.