cappuccino
Cappuccino je původem italský kávový nápoj, který se skládá z 1/3 espressa, 1/3 mléka (nejčastěji plnotučného) a 1/3 mléčné pěny. Espresso je silný výluh kávy, který obsahuje maximum chuťových a aromatických látek a minimum škodlivin, které se v kávových zrncích nacházejí. Plnotučné mléko je zdrojem sacharidů, tuků i bílkovin a obsahuje také některé vitamíny a minerální látky.
Kofein z kávy stimuluje organismus, obsažené antioxidanty mají ochranný vliv na naše zdraví (neutralizují účinek volných radikálů). Káva odvodňuje tělo, je tedy třeba dbát na dostatečný pitný režim. Kávu je možné zdravému člověku a v rozumném množství (2 - 3 šálky denně) doporučit. S používáním plnotučného mléka však buďte opatrní a přihlížejte ke svým aktuálním potřebám. Pokud držíte redukční dietu, plnotučné mléko nahraďte mlékem polotučným, či nízkotučným.
Vyhněte se používání instantních výrobků. Ty nemají se správným cappuccinem mnoho společného a zpravidla obsahují množství nežádoucích látek, cukru i tuku. Zajděte si raději za odměnu jednou za čas do dobré kavárny a dopřejte si kvalitní správně připravené cappuccino.